11 Ağustos 2015

CHAI MASALA KEK


Hindistan’da yetişen çayların yine bu bölgede yetişen baharatlar ile karıştırılması ile elde edilen  Chai Masala,  “baharat karışımlı çay” anlamına gelmekte. Chai Masala’nın içerisinde bulunan baharatlar; kakule, tarçın, zencefil ve karanfil. Geleneksel Chai Masala’daki baharat karışımı zencefil ve kakule içeriyor. “Kahra” denen bu karışım, adını Hindistan’daki kutsal bir nehirden almaktadır.

Tarçın, zencefil ve karanfil hakkında bilgilere rastlıyoruz günlük hayatımızda. Bu sebeple, kısaca kakuleden bahsedeceğim.  Kakule, yoğun aromalı, güçlü ve ferah tada sahip bir baharattır. Hint mutfağında yaygın şekilde kullanılan kakule,  Ortadoğu mutfağında tatlılarda ve çay, kahve gibi içeceklerde, İskandinav mutfağında ise hamur işlerinde kullanılır.

Chai Masla, Hindistan’da geleneksel olarak manda sütü ile hazırlanırken Amerika’da inek sütü kullanılmakta. Genel olarak, hazırlanan çaydaki sıvı miktarının yarıya yakınını süt oluşturur. Kalanı ise sudur ancak, tercihe göre, tamamen su ile de hazırlanabilmektedir.



CHAi MASALA KEK

Malzemeler
  •      4 yumurta (orta boy)
  •      200 gr esmer şeker
  •      1 çay kaşığı vanilya
  •      1 tutam tuz
  •      200 ml sıvıyağ (fındık yağı)
  •     Chai Masalalı süt: 250 ml süt içerisine 25 gr Chai Masala ilave edin. Süt kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp 5-10 dakika kadar demleyin. Çayları içerisinden çıkartmadan soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra süzgeçten geçirin. Çayları ezerek iyice akıtın çektikleri sütü.
  •       350 gr un
  •       1 paket kabartma tozu
  •       1 paket karbonat
  •       1 tutam tuz


Üzerine
  •       1 yemek kaşığı süt ile demlediğiniz çay yaprakları
  •       1 yemek kaşığı esmer şeker
  •       1 çay kaşığı tarçın


Tarif

1/ Fırını 175 °C ayarlayın

2/ Kullanacağınız kek kalıbını yağlayıp unlayın koyun kenara

3/ Un, tuz, kabartma tozu ve karbonatı birlikte elekten geçirin

4/ Yumurta, şeker ve bir tutam tuzu kabarana kadar çırpın mikserle. Ardından vanilyayı ekleyin

5/ Çaylı süt ve yağı ekleyip karıştırmaya devam edin

6/ Elediğiniz unlu karışımı ekleyip sadece eşit karışacak kadar çırpın

7/ Hamuru kek kalıbına alın

8/ Sütte demlediniz Chai Masalanın posası, şeker ve tarçını ile hazırladığınız karşımı kek kalıbındaki hamurun üzerine serpin


9/ 175 °C ısınmış fırına verin kalıbı. 40-50 dakika pişirin. Süre sonunda fırının kapatıp kapağını aralayın. 5 dakika kalsın içeride kek. Sonra fırından çıkartıp 10 dakika da dışarıda soğutun ve kalıptan çıkartın. 

Bu yazı 10.08.2011 tarihinde blog.chado.com.tr'de yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok: