1 Temmuz 2015

ŞEFTALİ GRANİTA

Yazmam gereken yazılar var, evden çıkma şansım yok gün içerisinde ama dondurma istiyorum. Öyle böyle değil! Akşam yemeğine de arkadaşımı davet ettim üstelik. Tatlı olarak şeftalili rustik pay yapacağım da, yanına şöyle serin serin bir şeyler olsa pek güzel olur. Kendim yapayım o zaman dondurmayı! Bir deneyeyim yani. Stand mikserime o muhteşem dondurma aparatını hala almadığım için dondurma yapamam. Granita yapayım o zaman, ne zamandır aklımdaydı. Pay ve granita için yeterli şeftali var evde nasıl olsa. Birbirlerinin tadını bayacaklarını da sanmıyorum. Deneyip bi görelim en azından. 


Granita yapımında sorbe ve dondurmaya nazaran daha az şeker kullanılıyor. Bu sebeple de, şeker oranı ve tadı yüksek ama bir o kadar da sulu meyveleri tercih etmekte fayda var. Bu demek değil ki, mesela tarçından ya da miss kokulu bir çiçekten granita yapamam! İkisini de deneyeceğim yakında. Diğer yandan, dondurmanın süt ile yapıldığını biliyoruz, granita ve sorbenin farkı ne peki? Granitada meyvenin kendisi kullanılmazken sorbe yapımında meyve püresi de kullanılıyor. Granita, bir kasenin içerisinde buzlukta soğutup aralıklarla karıştırarak hazırlanabilirken, sorbe için şart olmamakla birlikte, dondurma için dondurma yapma makinesine ihtiyaç var. Granitanın kıvamı, fotoğrafta da görüldüğü gibi, kristalize iri buz parçaları şeklinde olmalı. Sorbe ise dondurmanın sütsüz olanı gibi bir kıvama sahip yani (daha uygun nasıl anlatabilirim bilemedim şu an :) ). Granitadan birkaç gün önce votkalı şeftali sorbe yapmıştım. Aşağıda onun da fotoğrafı var. Kıvam ve görüntüyü daha iyi kıyaslayabilirsiniz. 

Granita, Sicilya orijinli yarı donmuş bir tatlı. Geleneksel olarak farklı sofralarda kullanılıyor ve sunum şekillleri de bölgeye göre değişiyor. Messina şehrinde yaygın olarak kahve ile servis edilirken çikolatalı granitanın geleneksel olduğu Catania şehrinde bademle servis ediliyor. Yazları ise İtalyan brioş ekmeği ile (Fransız brioşa göre daha yassı ve yayvan şekilli) kahvaltıda servis ediliyor. Bunu araştırırken ne buldum hatta. Ekşi tatlarla veya daha az şeker içeriği ile hazırlanan granita ise yemekte tabaklar arasında damak temizleyici olarak kullanılıyor. 



ŞEFTALİ GRANİTA
  • 4 şeftali (soyulmamış ve bütün halde)
  • 500 ml su
  • 80 ml toz şeker
  • 1 çay kaşığı limon suyu
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 4 adet karanfil 
  • 1/2 limonun kabuğu (rendelemeyin iri parçalar halinde soyulmuş olsun)
TARİF
  1. Soyulmamış bütün şeftalileri (o canlı rengi kabuklardan geliyor) hepsi tencerenin tabanına oturacak şekilde dizin tencereye
  2. şekeri suya ilave edip karıştırarak çözün biraz ve tenceredeki şeftalilerin üzerine dökün
  3. Tarçın, karanfil ve limon kabuğunu ilave edin
  4. Kaynamaya başladıktan yaklaşık 5 dakika sonra kapatın tencerenin altını
  5. Biraz ılıyınca şeftalileri çıkartın tencereden ve kaseye oturttuğunuz bir süzgece alın 
  6. İyice soğumasını bekleyin 
  7. Şeftalilerden süzülen suyu da ilave edip süzgeçten geçirerek buzlukta donduracağınız kabın içerisine alın karışımı
  8. Bu aşamada, eğer sorbe yapmak istiyorsanız, tencereden çıkarttığınız şeftalileri soyup çekirdeklerini çıkartın ve dilimleyin. Tenceredeki su ile birlikte blenderden geçirin (limon tarçın ve karanfili çıkartmayı unutmayın)
  9. Kabı dondurucuya yerleştirin ve 2-3 saat beklettikten sonra çıkartıp bir çatal yardımıyla donma işleminin başlamış olduğu kenar kısımlardan içeriye doğru karıştırın. Çok fazla karıştırmaya gerek yok. Donmuş kenarlar ve donmamış iç kısım yer değiştirsin yeter. Bir de, istediğimiz kristalize iri buz parçalarını bu şekilde elde edebiliriz. Fazla karıştırma işlemini sorbe için yapıyoruz. Aiağıdaki fotoğrafta avokado kabuğunun içerisinde gördüğünüz votka şeftali sorbeyi o şekilde hazırladım. 
  10. Kabı tekrar buzluğa koyun ve 4-5 saat boyunca yarım saatte bir çıkartıp aynı işlemi tekrarlayın.
  11. Hazır olan şeftali granitayı badak, kase veya fincan içerisinde servis edebilirsiniz. 
Afiyet olsun... 
      


          

Hiç yorum yok: