19 Haziran 2015

ŞEFTALİLİ RUSTİK PAY


Şeftaliye bayılırım! En sevdiğim meyvedir. Ahh.. kimi kandırıyorum ki, bütün meyveleri severim ben. Yaz, kış fark etmez. Kışın bi oturuşta bi kilo ekşi ekşi portakal yiyebilirim. Meyve ağacı gördüğümde dayanamam.  Yaz aylarımı geçirdiğim Artvin’de tüm çocukluğum boyunca koşullar da buna elverişli olmuştu hep. Rahmetli dedem, kapıdaki dut ve erik ağaçlarının dalları arasına ince uzun kütükler yerleştirmişti. Bu sayede, hem ağaçlara rahatlıkla çıkabiliyor hem de oturup meyve yiyebiliyorduk. Üniversitedeyken kampüsteki karadut ağaçlarının altından çıkmazdım. Kaç ayakkabı kaç t-shirt boyadım bu uğurda.  Ayvalık’ta da incir ağacı. Hem tırmanması kolay, hem otur bi dalına ye yiyebildiğin kadar. En son 10 gün kadar önce koşudan dönerken kapıdaki erik ağacına çıktım bi heves ama sokağın çocukları bana bırakırlar mı, çoktan bitmiş erişilebilir noktalardaki erikler. Ben de sopa yardımıyla topladım toplayabildiğim kadar. Tabii sonra git de yiyebil market hatta pazardan aldığın meyveyi.  

Neyse, şeftali diyordum. Pek severim. Pay, ne zamandır yapak istiyorum. Yeni aldığım karabuğday unuyla tarifler oluşturma hevesindeyim bir de. Tam zamanı yani.




Tam buğday unu ve karabuğday ununu karıştırarak kullandım tarifte. Tamamen tam buğday unu kullanarak ya da tam buğday ve beyaz unu karıştırarak da hazırlayabilirsiniz hamuru. Sadece karabuğday unu ile hazırlamadım henüz. Glutensiz beslenenler için dener denemez paylaşacağım ama o zamana kadar deneyen olursa tecrübesini paylaşma sorumluluğu onda olsun ;)  

Karabuğday gluten içermediği için bu hamurda yaşattığı sıkıntı, helva gibi dağılması oldu. Bu da, hamur iyice soğutularak  kontrol edilebiliyor. 



HAMUR
100 gr tam buğday unu
130 gr karabuğday unu
1 tutam tuz
40 gr esmer şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
120 gr soğuk tereyağı (kullanmadan önce küplere ayırıp 5-10 dakika kadar buzlukta bekletin)
3-4 yemek kaşığı  soğuk su  

ŞEFTALİ DOLGU
3 adet iri şeftali
3 tatlı kaşığı mısır nişastası
2 tatlı kaşığı bal
1 tatlı kaşığı pekmez
1 tatlı kaşığı tarçın

TARİF
1.  Hamuru hazırlamak için; unlar, tuz, ve tarçını elekten geçirin. Şekeri de ilave edip mutfak robotunda karıştırmaya başlayın.

2.   Buzluktan çıkardığınız tereyağı parçalarını ekleyin. Tereyağı ve kuru malzemeler karışınca robotu durdurup spatula yardımıyla sıyırın kabın kenarlarındaki unları. Soğuk suyu ilave etmeye başlayın (suyun içine buz atabilirsiniz). 3 ya da 4 yemek kaşığı suyu ilave ettikten sonra bildiğimiz kıvamda diri bir hamur olacak. Yukarıda da belirttiğim gibi, karabuğday ununun irmiğe benzer dokusundan ötürü helvamsı bir hamur elde edeceksiniz.

3.    Hamuru strech filme sarıp ya da bir buzdolabı poşetine koyup en az yarım saat buzdolabında dinlemeye bırakın.

4.  Bu esnada şeftali dolguyu hazırlayalım. Kabuklarıyla dilimlediğiniz şeftalileri bir kabın içerisinde nişasta, tarçın, bal ve pekmez ile karıştırıp koyun kenara beklesin. Evet, şeker kullanmadım. Gerek de yok, bal ve pekmez çok güzel tamamlıyor şeftalinin tadını. Diğer yandan, arzu edersiniz pekmez ya da bal yerine şeker ile de hazırlayabilirsiniz bu harcı.

5.   Fırını 175°C fanlı ayarda ısıtın.

6. Tezgaha yağlı kağıt serip dolaptan çıkardığınız hamuru üzerine koyun ve merdaneyle açılabilmesi için bir dakika kadar bekleyin ki biraz yumuşasın. Üzerine biraz tam buğday unu serpip yaklaşık 25-30 cm çapında bir daire oluşturacak şekilde açın (jilet gibi düzgün kenarlı bir daire oluşturmanız gerekmiyor, yuvarlağa benzesin yeter).  ÖNEMLİ: bu aşamayı çok uzatmayın ki hamur diriliğini kaybetmesin.  
  
7.  Hamuru açtığınız yağlı kağıdı fırın tepsisine alın.

8.  Harcın üzerine katlayacağınız kenar kısımları boş bırakacak şekilde hamurun ortasına dizin şeftalileri.

9. Hamuru kenarlardan kapatın şeftalilerin üzerine. Bu esnada çatlamalar olabilir hamurda. Dert değil, hemen düzeltiverin parmaklarınızla. Şeftali harcının kasenin dibinde kalan suyunu da gezdirin bir güzel payın üzerine ve verin fırına.

1.  25 dakika boyunca 175°C’de pişirdikten sonra 160°C’ye falan düşürün ısıyı ve 15 dakika daha pişirin. İşin aslı şu ki, bu benim kendi fırınımın nabzına göre verdiğim bir ayar. Fırınınızın kaç derecede nasıl pişirdiğine göre yapabilirsiniz ayarlamanızı siz de.

1. Fırından çıkartınca biraz dinlendirip ılıttıktan sonra servis edebilirsiniz.  Mesela üzerine biraz tahin gezdirerek ya da yanına bir top dondurma ile.

NOT: Dilerseniz, tek parça yerine, hazırladığınız hamuru iki ya da üç parçaya bölüp açarak ve harcı da eşit şekilde taksim ederek de hazırlayabilirsiniz paylarınızı. Fotoğrafta, ikiye böldüğüm hamurun bir parçasını görüyorsunuz.

Afiyet olsun! 

Bu yazı 19.06.2015 tarihinde Yemek.com'da yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok: