2 Haziran 2015

KARABUĞDAY TABANLI CHEESECAKE

Kinoa salatası tarifimde biraz anlatmıştım karabuğdayı ne kadar önemsediğimi. Bu esmer lezzet ile Türkiye’de market raflarında yerini almadan önce, 2008 yılında Moskova’da tanıştım. Ruslar, bir porsiyonluk paketlerin içerisindeki karabuğdayı poşetiyle beraber kaynar suya atıp haşlıyor, pişen karabuğdayı poşetten tabaklarına aktarıp arzu ettikleri şeylerle karıştırıp her öğün yiyebiliyorlardı. Türkiye’ye dönünce aradım taradım ama nafile, yoktu. Pek yaygın olmamakla birlikte birkaç senedir raflarda artık.


Adından bir buğday cinsi olduğu izlenimini verse de, kuzukulağı ailesine mensup bir bitkidir karabuğday. Bizim kullandığımız da karabuğdayın tohumu. Düşük glisemik indeksli bu taneler gluten içermiyor. Lif, protein ve karbonhidrat açısından oldukça zengin değerlere sahip. Benzer şekilde, K vitamini, B vitaminleri ve mineraller (demir, fosfor, potasyum, magnezyum, manganez) açısından da zengin. Bu araştırmayı yaparken şöyle de bir bilgiye eriştim, kokulu çiçekleri arılar için harika bir nektar kaynağıymış aynı zamanda!  
Kinoa salatası tarinide de demiştim hani “Hazır girizgahı yaptık madem, ilk fırsatta karabuğdaylı bir tarif de hazırlayalım” diye. Sonunda hazırladım. Hayır, salata değil :) pilav da değil. Cheesecake! Yani, cheesecake tabanı. Cheesecake çok severim, bisküvi tabanının yeri ve lezzeti ayrı elbette ama bu sefer farklı bir şey olsun istedim. Mevsimi ve vicdanımı düşünerek ilave yağ ve şeker içermeyen bir tarif oluşturmaya karar verdim, öyle de oldu. 



MALZEMELER:

TABAN:


  • 250 gr karabuğday
  • 250 gr yulaf ezmesi
  • 2 tatlı kaşığı tarçın
  • 5 yemek kaşığı Pekmez
  • sıcak su  

PEYNİR DOLGU:
  • 250 gr tuzsuz kahvaltılık lor peyniri
  • 500 gr krem peynir
  • 200 gr hindistacevizi sütü (yerine süt kreması da kullanılabilir)
  • 3 yumurta 
  • 100 gr bal (daha fazla veya az da kullanabilirsiniz)
  • Bir çay kaşığı vanilya özütü 
  • Portakal kabuğu, çikolata parçaları (opsiyonel)

TARİF

1. Karabuğdayı yıkayıp derin bir kaba alın. Yulaf ezmesi ve 1 tatlı kaşığı tarçın ile karıştırın ve kaynatıp biraz beklettiğiniz sıcak suyu, üzerini örtüp yaklaşık 2 parmak yukarı çıkacak kadar ilave edin. Kabın ağzını kapatıp dinlenmeye bırakın. 

2. Yaklaşık 20-30 dakikanın sonunda karabuğday ve yulaf ezmesi şişip yumuşamış olacaktır. Tadına bakarak tanelerin sertliğinden daha iyi anlayabilirsiniz bekleme süresinin yetip yetmediğini. Dişe gelir diri pilav gibi olması gerekiyor. Eğer hala sertse biraz daha sıcak su ilave edip eklediğiniz suyu da çekene kadar, yaklaşık 5 dakika daha bekleyin. 

3. Şişip yumuşamış karabuğday ve yulaflı karışımı tencereye alıp tarçın ve pekmezi ilave edin ve kısık orta ateşin üzerinde sürekli karıştırarak bir iki dakika pişirin. 

4. Ocağın üzerinden alıp karıştırarak ılıttığınız karabuğday karışımını tabanını yağlı kağıt ile kapladığınız 22 cm kelepçeli kek kalıbına spatula yardımıyla döşeyin. Lapa kıvamında glütensiz bu karışım biraz yapışkan bir dokuya sahip olacaktır. Bu sebeple dümdüz bir döşeme yapmak için çok uğraşmayın 

5. Hazırladığınız tabanı önceden 175 derece fanlı ayarda ısıtılmış fırında 8 dakika pişirin. Lapa kıvamlı taban biraz kurusun bu sayede.

6. Peynirleri ve hindistancevizi sütünü mikseri rahatça kullanabileceğiniz bir karıştırma kabına alın ve karışım pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar mikser ile çırpın. 

7. Balı ilave edip sadece karışacak kadar çırpın

8. Yumurtaları teker teker ilave ederken arada vanilya özütünü de ekleyin ve yumurtalar iyice karışacak şekilde kısa süre çırpın. 

9. Portakal kabuğu ve çikolata parçalarını ekleyip kabaca karıştırın.

10. Peynir dolguyu fırınlayıp ılıttığınız kelepçeli kaptaki karabuğdaylı tabanın üzerine döküp klasik hava kabarcığı çıkartma işlemimiz gerçekleştirmek üzere tezgaha 1, 2 kere vurun. 

11. 160 dereceye ısıtılmış fırında yaklaşık 65-70 dakika (ya da kabı salladığınızda peynir katmanı sallanmayana dek) pişirin. 

12. Süre sonunda fırını kapatınca cheesecake ağzını aralık bıraktığınız fırında kalmaya devam etsin. 

13. Yaklaşık bir saat sonunda fırından çıkarıp oda sıcaklığına gelene kadar dışarıda dinlendirmeye devam edin. Sonra buzdolabına kaldırabilirsiniz.

14. İçerik olarak sade bir kek olduğu için üzerinde dilediğiniz sos ile servis edebilirsiniz. Ben biraz portakal reçeli döktüm üzerine. Bir başka dilime de gül reçeli :)

                                                       Afiyet olsun!

NOT: Bu tarif 29.05.2015 tarihinde Yemek.com'da yayımlanmıştır


CHEESECAKE WİTH BUCKWHEAT CRUST

INGREDIENTS:

BUCKWHEAT CRUST:

250 gr buckwheat
250 gr oat meal
2 tsp cinnamon
5 Tsp molasse
hot water 


CHEESE FILLING:

250 gr unsalted curd cheese 

500 gr cream cheese 
200 gr coconut milk (Or butter milk)

3 eggs 

100 gr honey (you can use more or less)

1 tsp vanilla extract 

orange peel, chocolate chips (optional)

DIRECTIONS:

1. Put buckeheat in a bowl and wash under cold water. Add oatmeal and 1 tsp of cinnamon. Pour hot water. Put the lid on and let it stand.

2. After 20-30 minutes all the water will be absorbed and the mixture must be softened like rice. Taste it and if the buckwheat grains are not enough softend yet pour some more hot water and let it stand for 5 more minutes.

3. When the buckwheat mixture is ready put it in a pan and cook on low heat. Add molasse and the rest of the cinnamon. Stir the mixture for 2 minutes.

4. Take off the heat. Keep stirring untill the mixture became warm. Butter a 22 cm spring form pan and line bottom with parcment. Turn the buckwheat dough in to the pan. Use a spatula to line it. Because the buckwheat is glutenfree the dough you make will be sticky. So, don’t try to make it smooth.

5. Preheat the oven to 175C and bake the crust for 8-10 minutes.

6. To maket he filling, beat cream cheese, curd cheese and coconut milk on a medium speed until smooth.

7. Add honey and beat just until combine.

8. Add the aggs, one at a time, followed by vanilla extract. Beat until completely combined.

9. Add orange peel and chocolate chips.

10.Pour the cheese batter into the cooled crust. Rap the pan hard on your counter to knock out the air bubbles trapped inside the filling.

11.Bake it at 160C for 65-70 minutes.

12. Cool it oven with the door ajar.

13.Allow the cheesecake to cool room temperature. Then put in refrigerator.




Hiç yorum yok: