14 Nisan 2015

YuYu ve KAHVALTI

YuYu, bir arkadaşımın lakabı değil, fotoğraftaki yumurta&yulaf ikilisine verdiğim isim. Eğer kendim yapmamışsam ekmek bulundurmuyorum evde genelde. Yoo yemediğimden değil! Bilakis, çok severim. Güzel bir ekmek, mesela yanına sadece domates peynirle ya da tahin pekmezle ya da üzüm ve peynirle.. bile başlı başına bir öğün olabilir benim için. Ama o "güzel bir ekmek" evde yoksa çözümü farklı yollardan üretmek de ayrı güzel oluyor. 

Bu sabah da öyle bir şey oldu. Buzdolabında Kümes Tarabya'dan aldığım leziz bir lor peyniri, köy yumurtası, avokado ve benim de şahane bir kahvaltıyla haftaya daha iyi başlayasım var. Ama ekmek yok! Pancake yapasım da yok. Yulaf var. Onunla bir şeyler yapabilmek lazım.

Fotoğrafta gördüklerinizin her birinin yapılışını anlatacağım birazdan ama önce fotoğraftakiler hakkında konuşalım biraz. Cook&Walk'ı burada, facebook ve instagram hesaplarında inceleme şansınız olduysa sürekli vurgusunu yaptığım bir şey dikkatinizi çekmiştir diye tahmin ediyorum. "iyi içerik"! Kekler, pastalar, çikolatalar, kurabiyeler... paylaştığım fotoğraflar bu gibi ürünlere ait oluyor genel olarak ama isimlerine bakıp aldanmayın, içerikleri asıl önemli olan. Yaptığım ve yediğim şeylerde dikkat ettiğim başlıca unsuru bu ilke oluşturuyor. İyi içerik. Diğer yandan, az önce adı geçen, kek, kurabiye, pasta, çikolata.. yaptığım bütün ürünlere bayılıyorum ve sağlığım elverdiği sürece de yemeye devam ;) Ancak, bu devamlılığı sağlamanın bir diğer yolu da, hepimizin bildiği gibi, iyi içerikli bu ürünleri yaşam ve beslenme tarzı haline getirebilmek. Bu sebeple, yapmış olduğum bütün ürünler, benimsediğim bu beslenme ve yaşam tarzına uygun şekilde sizler için de hazırlanıyor. Evet, fotoğraftakileri kendim için hazırladım ama esas kızın da şımarmaya ihtiyacı var :) 

Gelelim eserimizi oluşturan parçaların hangi özellikleri sebebiyle bu tabloda yer aldığına. Avokado ile başlayalım. Kremsi yumuşak bir dokuya sahip bu meyve Orta Amerika ve Meksika kökenli. Yeşil ve masum göründüğüne bakmayın, yüksek yağ içerikli bir meyve avokado. Yağ içeriği sizi korkutmasın. Tekli doymamış omega-9 yağ asidi olarak sınıflanan oleik asit burada adı geçen. Zeytinyağı gibi yani (kötü kolesterolün (LDL) düşmesine yardımcı). Yüksek oranda B vitamini içeriyor, C, K ve E vitaminleri açısından da zengin. Diğer meyvelerle kıyaslandığında şeker oranı düşük (tadından da anlaşılıyor zaten :) şaşırtmadı! ). Potasyum içeriği muzdan fazla buna şaşırdım işte!). 

Yulaf da avokadoya benzer şekilde kötü kolesterolün düşürülmesine yardım ediyor ama bunu beta-glucan isimli zengin lif içeriğiyle yapıyor. Glutensiz diyetlere eklendiğinde besin değeri açısından diyeti zenginleştirdiğini gösteren çalışmalar da var. Daha fazlasını buradan okuyabilirsiniz. Antioksidan sistemde önemli role sahip ve biyolojimiz için önemli bir metal olan mangan da içeriyor. B vitamini açısından da oldukça zengin. Bir de itirafım var size. Eskiden yulafı sınırsız yenebilen kalorisiz bir besin zanneder, gece gündüz demeden yerdim. En favori gece atıştırmalığımsa "kocca" bir kaseye doldurduğum yulaf, tarçın, bitter çikolata ve portakal kabuğu parçalarıdır hatta. Hiç de öyle değilmiş işin gerçek yüzü oysa! Normal de kalori hesabına çok gitmem beslenme düzenimde ama bunu belirteyim sizin için. 100 gr yulaf 390 kkal civarı bir değere sahip. Yani kocca bir kase yulafa hiç gerek yok! Daha azı da iş görüyor. 

En iyisi önce lor peynirlerini hazırlayayım. Biri tatlı biri tuzlu. Miktar vermeyeceğim, kaç kişiyseniz ve ne kadar yemek istiyorsanız ona göre kendiniz ayarlama yapabilirsiniz. Tatlı için, lor ve toz tarçını karıştırın, tabağa dilediğiniz kadar tahin dökün (benimki çifte kavrulmuş ev yapımı ;) ), üzerine tarçınlı loru koyup onun üzerine de yine dilediğiniz kadar pekmez (benimki Artvin'den teyze yapımı elma pekmezi) gezdirin. Pekmez, lordan akıp kavuşsun tahinle. Tuzlu lor için; lor, ince rendelenmiş limon kabuğu, çörek otu ve kekiği karıştırın. Tabağa alıp üzerine zeytinyağı gezdirin ve biraz deniz tuzu serpin. Lorlar hazır, fotoğraflar aşağıda. Tabaklar nereden mi? Sevgili annemin el emeği. Teşekkürler annem, ellerine sağlık yine :) 




Yulaflı ekmeği hazırlamak için (ekmek dediğime bakmayın sadece yulaf ve süt var), kişi başı bir büyük çay bardağı yulaf ezmesini ölçün ve derin bir kaseye alıp içerisine tuz, bardak başına bir çay kaşığı toz şeker (ben yumuşak esmer şeker ya da muskovado şekeri kullanıyorum) ve kuru karışımı ıslatıp bir arada tutacak kadar da süt ilave edin. badem, pirinç, soya vs. dilediğiniz sütü kullanabilirsiniz. Hatta suyla bile deneyebilirsiniz aslında. Maksat yulafı ıslatıp hamurumsu yapmak. Ya da köfte gibi desem daha doğru olur sanırım :) Tavayı zeytin yağı ile yağlayın ve hazırladığınız bu köfte kıvamlı yulaf harcına istediğiniz büyüklükte şekil verip iki yüzü de kızaracak şekilde tavada pişirin. 

Yulaflıları pişince tabağa alın. Ayrı bir tavada tereyağını kızdırın (hiç yağ kullanmayabilirsiniz de). İkiye böldüğünüz avokadoları soymadan içleri tereyağı (tava) ile temas edecek şekilde kızartın. Yulafmış yumurtaymış ayrı ayrı uğraşmak istemiyorum derseniz de, yumurtayı çırpın ve yulaf ve sütlü harcın içerisine döküp karıştırın. İşte gerçek YuYu diye buna diyorum ama fotoğraftakine de yulaf üzeri yumurta şeklinde YuYu diyebiliriz ;) 

Afiyetler olsun... 

Hiç yorum yok: