20 Mart 2015

BOL LİFLİ PANCAKE


“Pancake’den bahsediyoruz burada, buğday rüşeymi de nereden çıktı şimdi!” dediğinizi duyar gibiyim. Daha önce tadına bakmış olanlarınız vardır eminim. Pek de öyle boş boş yenebilecek bir tada sahip değil, en azından benim için. Diğer yandan, gelin görün ki, Mayo Clinic’in bile “10 sağlıklı besin” listesine girmiş bir gıdadan bahsediyoruz. Buğday rüşeymi, yani tohumu, yani embriyosu, buğday tanesinin vitamin ve mineral açısından en zengin parçası. Evet, ekmek de buğdaydan yapılıyor ancak buğdayın una rafine edilmesi sırasında ayrıştırılıyor bu zengin içerikli parça. Panik yok! Ayrıca satılıyor buğday rüşeymi. Neler mi var buğday tanesinin sadece %2,5’ini oluşturan bu parçanın içerisinde. Kabaca sayacak olursak, asıl önemi B vitamini, E vitamini ve zengin lif içeriğinde, bunların dışında, çinko, magnezyum, kalsiyum açısından da zengin. 

Aşağıda buğday rüşeymi ile hazırladığım pancake tarifi var. Bunun dışında, ekmek, kek, yoğurt, meyve püresi gibi hazırladığınız pek çok gıdanın içerisine ekleyebilir ya da az önce benim yaptığım gibi bir kase yoğurdun içerisine biraz tarçın ve bal ile karıştırıp da yiyebilirsiniz. Tercih sizin. Günlük B ve E vitamini ihtiyacınızı önemli ölçüde destekleyecektir.

Peki, kimler uzak durmalı buğday rüşeyminden? Diğer gluten içeren gıdalarda da olduğu gibi, çölyak hastaları, buğday veya gluten alerjisi olanlar.

Malzemeler(6 adet) 
  •  8 yemek kaşığı un
  •  3 yemek kaşığı buğday ruşeymi
  •  1/2 tatlı kaşığı tarçın (ya da toz zencefil)
  •  1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu
  •  1/2 tatlı kaşığı yumuşak esmer şeker (marketten temin  edebileceğiniz esmer şeker de olur)
  •  2 tatlı kaşığı buğday kepeği
  •  200 ml süt
  •  1 yumurta
  •  1 tutam tuz 

 Opsiyonel
  •  portakal kabuğu rendesi
  •  iri kıyılmış ceviz 

pişirmek için
  •  tereyağı (opsiyonel) 

Üzeri için 
  •  Bal, şokella, fıstık ezmesi, tahin&pekmez.. ne arzu ederseniz.

TARİF:

- Kepek ve tuz dışındaki bütün kuru malzemeleri elekten geçirin. Ardından kepeği de ilave edip karıştırın.

- Yumurtayı tuzla iyice birlikte çırpın ve sütü ilave edip karığım homojen olana kadar devam edin çırpmaya.

- Islak karışımı unlu karışıma ila edip tüm malzemeler iyice karışana dek çırpın.

- Pancake hamurunuzu 5-10 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Opsiyonel malzemeleri tavaya dökmeden önce katın dinlenmiş harcın içerisine.

- Tavayı tereyağı ile yağlayıp kızdırın. Bunu bir kere yapmanız yeterli olacaktır (yapışmaz tava kullanıyorsanız yağlamayabilirsiniz ama ben pancakelere işleyen o tereyağı tadını sevdiğim için mutlaka yağlarım tavayı). Yağ fazla gelirse dert etmeyin, pancake hamurun içerisine dökebilir ya da bir peçete yardımıyla silebilirsiniz tavadan.

- Dinlenmiş pancake hamurunu bir kepçe yardımıyla sıcak tavaya aktarın. Pancakeleri tavaya dökerken tavanın altı açık olsun, hamurun yayılması bitince yanmasını önlemek biraz kısın altını.

- Pancakelerin üzeri delik delik olduğunda diğer yüzlerini çevirin.

- Üzerine arzu ettiğiniz malzemeler ile süsleyip servis edebilirsiniz. Ben kendi yaptığım çikolatalı fındık ezmesini kullandım fotoğrafta da gördüğünüz gibi. Yine kendi yaptığım deniz tuzlu fıstık ezmesi üzerine biraz bal ya da tahin üzeri annemin ayva reçeli de favorilerim arasında. 

Afiyet olsun...    

Bu yazı 19.03.2015 tarihinde Yemek.com'da yayınlanmıştır.

1 yorum:

ozmeler dedi ki...

Çağlacım ellerine sağlık. Malzemeleri temin edip en kısa zamanda bende deneyeceğim. Teşekkür ederim..
Sevgilerimle..
İyi hafta sonu.
Fatma Ertekin