25 Mart 2015

KİNOA, ROKFOR VE GREYFURTLU VE...


"İyi de neden kinoa?" diye sormuştum kinoanın popüler olmaya başladığı ilk zamanlarda. "Çünküüü.." ile başlayan pek çok cevap da aldım elbette.
Kendim de araştırdım. Evet, hatırı sayılır önemde besin değerlerine sahip bir Latin Amerikalı'ydı bu. Ama benim karabuğdayım vardı. Yıllar önce Moskova'da tanıştığım bir Asyalı. O zamanlar Türkiye'de yoktu (2007-2008) sonra geldi. İkisi de gluten içermiyor, ikisinin de protein oranı benzer (hatta karabuğday %2 farkla önde). Üstelik de karabuğday daha ucuz! Besindi proteindi asyalıydı latindi derken iş dönüyor dolaşıyor damak zevkine ve lezzete gelip "ikisinin de sofradaki yeri ayrı canım!" diyerek tatlıya bağlanıyor. (Hazır girizgahı yaptık madem, ilk fırsatta karabuğdaylı bir tarif de hazırlayalım.) 

2013 yılı Birleşmiş Milletler tarafından "uluslararası kinoa yılı" ilan edilmiş. Daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca, kinoa bitkisi de şöyle bir şeymiş



Aşağıda, sebze, meyve ve peynirle hazırladığım bir kinoa salatası tarifi bulacaksınız. Dilediğiniz şekilde çeşitlendirebilirsiniz. Greyfurt sevmiyorsanız portakalla değiştirebilirsiniz, avokado, elma, armut ya da mevsimi gelince çilek veya mayhoş kayısı da ekleyebilirsiniz (kullandığınız meyve tatlıysa sostan balı çıkartabilirsiniz).

120 gr kinoa
60 gr kırmızı lahana
bir avuç maydanoz
20 gr kuru domates
1/2 greyfurt*
1/2 nar
Rokfor**

SOS
1 çay kaşığı kişniş tohumu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı ekşi üzüm pekmezi
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
1/2 çay kaşığı hardal
1 çay kaşığı bal
tuz

Bol su ile yıkadığınız kinoayı su ve tuz ile tencerede bir taşım kaynattıktan sonra altını kısıp kapağını kapatın ve suyunu çekene kadar pişmeye bırakın (1'e 1.5 oranında su). Altını kapatınca kinoayı karıştırın ve bırakın 5-10 dakika demlensin.

Diğer yanda meyve sebzelerinizi yıkayıp hazırlayın. Yeşillik olarak, maydanoza ilaveten, dereotu veya biraz kereviz yaprağı da kullanabilirsiniz. *greyfurt dilimlerini, fotoğrafta da görebileceğiniz şekilde, zarlarından ayırmanızı öneririm. Doğradığınız maydanoz, kırmızı lahana ve domates kurusunu bir kasede karıştırın.

Demleyip dinlendirdiğiniz kinoayı bu karışıma ekleyin. Zeytinyağı, nar ekşisi, hardal, bal, ekşi üzüm pekmezi ve tuzu karıştırıp havanda parçaladığın kişniş tohumlarını bu karışıma ekleyin. Zeytinyağlı karışımı hazırladığın kinoalı karışıma ekleyip iyice karıştırın.

Rokforu dilediğiniz boyutta parçalayın. **Rokfor yerine başka bir peynir de kullanabilirsin ancak, keçi peyniri ya da eski kaşar gidi yoğun bir peynir kullanılmasını öneririm.

Hazırlamış olduğunuz greyfurtu, narı ve peyniri de salataya ilave et ve kabaca karıştırıp servis tabağına alabilirsiniz.

Afiyet, sağlık olsun... :)

QUINOA, ROQUEFORT CHEESE AND GRAPEFRUIT SALAD

INGREDIENTS

120 gr quinoa  
60 gr red cabbage  
1 handfull parsley  
20 gr dry tomato  
1/2 grapefruit
1/2 pomegranate  
Roquefort cheese

DRESSING

1 tsp coriander seed
2 Tsp olive oil
1 tsp sour grape molasse
1 tsp pomegranate syrup
1/2 tsp mustard
1 tsp honey
salt

DIRECTIONS

1. In a small saucepan, combine the quinoa with water and bring to a boil. Cover the saucepan and simmer over low heat until the quinoa is tender and all of the water has been absorbed.

2. Meanwhile, prepare the vegetables. In addition to parsley you can use dill lor celery stalk. Slice the peel off the grapefruits, then cut between the membranes to release the grapefruit segments. Mix with parsley, red cabbage and dry tomato in a large bowl. Add the quinoa to the fresh mixture.

3. In a small bowl whisk olive oil, pomegranate syrup, mustard, honey, sour grape molasse, coriander seeds and salt. Add to quinoa mixture and toss well.

Top with roquefort cheese and pomegranate.


Bu yazı 25.03.2015 tarihinde Yemek.com'da yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok: