22 Ağustos 2011

KURU MEYVELİ VE YULAFLI EKMEK



Yulaflı Tahinli Kuki tarifinde yoğurmaktan kollarım koptu dediğim ekmek bu işte. Dile kolay neredeyse 45 dakika! Ardından yaklaşık  1 saat mayalanma, sonra 20 dakika pişirme... derken saatler geçmiş oluyor tabi. Olsun! pazar sabahı kalkıp buzdolabında bekleyen hamuru fırına verince, pişerken evi saran kokusu ilk keyif dalgasını yayıyor ortalığa.

Fırından çıkan misss gibi ve sıcacık ekmeğe anne yapımı reçelleri sürüp ilk ısırığı alıncaysaaa... işte dedim "bunu ben yaptım, ellerime sağlık veee hepsini ben yiceeemmm!". Şaka şaka hepsini yemedim, yarısını yedim. Sonra bi bakmışsınız akşam olmuş ve gidip gelip yiyerek ekmeğin neredeyse hepsi bitmiş. E afiyet olsun madem, darısı dördüncü ekmek tarifinin başına.

Bir kasede yulaf ezmesini, süt, 130 gr su ve bala karıştırıp ıslanması için 30 dakika kenarda beklet.

Kuru meyve ve yemişleri irice doğrayıp bir kaba al.

Mayayı 50 gram suda çözüp ıslanmış yulaf ezmesi ve elekten geçirilmiş unu ilave et ve 2-3 dakika yavaşca yoğur. Üstüne tuzu serpip hamur kabın çeperlerinden kolayca ayrılıncaya kadar yoğur.

Hamuru unlanmış bir yüzeye kare şeklinde yay, üstüne kuru yemiş ve meyveleri serpip hamuru zarf şeklinde katla. Kuru yemiş ve meyveler hamura iyice karışana kadar yoğur. Top şeklini verip hamurun yaklaşık bir saat boyunca mayalanacağı hafifce yağlanmış kaba yerleştir. Kabı nemli bir bezle sarıp ılık ve cereyansız bir ortamda hamur yaklaşık iki katı ebadına gene kadar mayalanmaya bırak.

Mayalanan hamuru iki eşit parçaya bölüp şekil verin. Yüzeyin olabildiğince pürüzsüz olmasına dikkat edin. Üstüne fırça yardımıyla çırpılmış yumurta sürüp yulaf ezmesi ya da doğaranmış ceviz serpin. Folyoyla sarıp 30 dakika daha dinlenmeye bırakın.


Fırını 220 dereceye ısıtın.

Ekmeği fırına vermeden önce kabuğunun daha çıtır olması için fırınınızın iç duvarlarını bir sprey yardımıyla suyla ıslatın ve tepsiyi fırına yerleştirip kapağını hemen kapatın. 20-30 dakika pişirin, eğer ekmeğin yüzeyi çok koyu olmuşsa üstünü folyoyla kaplayıp tekrar fırına verin.

Süre sonunda fırından çıkarıp soğuması için tel ızgaraya alın.

Tarifin kaynağı: http://www.deliciousdays.com/ 

MALZEMELER
  • 130 gram su
  • 150 gram süt
  • 100 gram yulaf ezmesi
  • 15 gram bal
  • 50 gram ceviz/fındık
  • 75 gram kuru kayısı
  • 25 gram yaban mersini
  • 50 gram su
  • 20 gram yaş maya
  • 375 gram un
  • 10 gram deniz tuzu
  • 1 yumurta
  • üstü için: yulaf ezmesi ya da ceviz/fındık

Hiç yorum yok: