30 Temmuz 2011

YULAFLI TAHİNLİ KUKİ


Bu yazıyı yazarken kuru meyveli yulaflı ekmek hamuru mutfakta mayalanıyor, bense 45 dakikadır hamur yoğurmaktan yorgun düşmüş haldeyim. Hani "kolum koptu" derler ya öyle yani! Eğer bir daha stand miksersiz ekmek yaparsam üç olsun. Ciddiyim! Bayılıyorum evde ekmek yapmaya, bir kurabiye bir de ekmek yapmak ama ekmek hamuru yoğurmak eşittir kol kası demek oldu benim için. Seni istiyorum Kitchenaid, daha doğrusu sana ihtiyacım var!!!

Perşembe gününkü toplantıdan sonra Beyza; "eeee!!! hani tarifler Çağla, yaptın yaptın durdun, blogunu takip etmiyorum sanma bak!" diye söyleyince farkettim ki gerçekten de "hani tarifler Çağla?". Bunun üzerine, yol boyunca yapsam yapsam ne yapsam diye düşünürken aklıma geçenlerde bir dergide okuduğum yulaf ezmeli pekmezli kurabiye tarifi geldi ama malzemelerin hepsini ve miktarlarını hatırlayamadım, hatta yulaf ve pekmezden başka ne vardı içinde diye düşündüm onu da bulamadım. Hal böyle olunca eve gelip malzeme dolabını karıştırdım ve mevcut malzemelerden bir tarif oluşturdum. Kurabiyeyi yapmaya başlayınca eski alışkanlık "biraz tahin, biraz tarçın, un bu kadar yeter..." diye kurabiyeyi yapmaya başlamışken, biraz biraz olur mu yahu annen komşusuna kek tarifi vermiyor Çağlacım belli miktarlar olmalı diyerek aşağıda göreceğiniz gram ve kaşık ölçülerine ulaştım.

Hafif bir kurabiye olsun istedim, bir de minik olsun ve belirgin bir kokusu olsun. Tereyağı buzdolabındaydı ve oda sıcaklığına gelmesini bekleyemezdim, tahinin kendi yağı yeterli olur diye düşündüm önce, ancak yulaf ezmesi hamurun dağılmasına sebep olacağı için biraz sıvıyağ ilave ettim. Belirgin kokuyu da tabii ki tarçınla sağladım, tarçın ve cevizin eşsiz birlikteliğini de göz ardı edemezdim ancak evdeki bütün cevizleri tükettiğim için onun yerine fındık kullandım. Tahmin edeceğiniz üzere, o da olsaydı bu da olsaydı... derken bir tarif daha çıktı ortaya, onu da gelecek hafta yapmayı planlıyorum.

Yulaf ezmesini rondoda un haline getirip kepekli unla karıştırın. Un karışımı, tarçın ve 2 kaşık kabartma tozunu beraber elekten geçirip bir kaba alın, öğütülmüş fındıkları ekleyin. Ayrı bir kapta ham şeker, beyaz şeker ve yumurtayı bulamaç haline gelene kadar çırpıp bu karışıma tahin, kanolayağı, vanilya özütü ekleyin ve malzemeler birbirine iyice karışana kadar tel çırpıcıyla çırpın.

Sıvı karışımı kuru karışıma ekleyip elinizle, ekmek yoğurur gibi, kenarlardan ortaya doğru yoğurun. Kum gibi dağılan kilimsi kıvamda bir hamur elde edeceksiniz. Malzemelerin iyice karıştığından emin olunca hamuru strech film ile sarıp yarım saat buzdolabında dinlendirin.

Dolaptan çıkardığınız hamurdan bir çay kaşığı dolusundan biraz fazla büyükte parçalar alıp elinizde yuvarlayın ve pişirme kağıdı serdiğiniz tepsinize 3 cm. aralıklarla dizin. Kuru bir hamur olduğu için fırına vermeden önce üzerini ıslatma ihtiyacı duydum, isterseniz siz de yapabilirsinizi, bunun için kurabiyeleri bir fincanda sulandırdığım tahinle ıslatın. İlk tepsideki kurabiyelerin üzerine beyaz toz şeker serptim, ikinci tepsideki kurabiyeleri ise tarçın ve toz şeker karışımına buladım. Bence ikisi de güzel oldu, tercih sizin. Hazırladığınız kurabiyeleri 180 dereceye ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin. Çıkarınca ızgara teline alıp soğumaya bırakın.

MALZEMELER
  • 130 gr. yulaf ezmesi
  • 100 gr. kepekli un
  • 2 çay kaşığı kabartma tozu
  • 50 gr. öğütülmüş kabuksuz fındık
  • 50 gr. beyaz şeker, ilave üzerine serpmek için
  • 50 gr. koyu ham şeker
  • 6 yemek kaşığı tahin
  • 4 yemek kaşığı kanola yağı
  • 2 çay kaşığı tarçın, ilave üzerine serpmek için
  • 2 çay kaşığı vanilya özütü
  • 1 yumurta
  • kurabiyeleri ıslatmak için 1/2 fincan su+1 tatlı kaşığı tahin 

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Çağlaaaa :) Merhaba seninle ne güzel oldu tanıştık, kendin gibi sıcacık, içten bir blog sayfası ve akşam akşam çıldırdım bütün yazdığın tarifleri denemek istedim. Yazıların muhteşem, fotoğraflar süper, tarifler ahhhh hepsini sırayla deneyeceğim :) Buradan takipteki :) Ellerine sağlık :) Olga Ayça Burnak

Çağla Yılmaz dedi ki...

Hepsi de çok güzel olacaktır eminim :) bizimle de paylaş denemelerini ve yeni tariflerini Ayça'cım. Ellerine sağlık şimdiden..