12 Haziran 2011

KARAMELİZE CEVİZLİ VE ERİKLİ KEK

                                                                                                             
Merhabalar, bu sizinle paylaştığım ilk tarif ve ne mutlu ki bunu kendime ait bir tarifle yapıyorum. Aslına bakarsanız bir blogum olduğunda oraya koyacağım ilk tarifin bir kurabiyeye ait olacağını düşünürdüm hep ama gelin görün ki bunu bir kek tarifiyle yapıyorum!...

... "Karamelize Cevizli Kuru Erikli Kek"... Üstelik bu tarif öyle bir sürü yemek sitesi araştırılıp değil "dışarı çıkmama daha iki saat var mutfağa girip bi kek yapsam aslında..." diyip "hımmmm bakalımm bakalımmm... kuru erik varmış, ceviz de var, aaa ama beyaz şeker kalmamıştı neyse artık esmerle yaparız..." kendi kendime konuşmalarımla yaptığım bir kek. İyiki de yapmışım...

Malzemeler
  • 5-6 adet kurutulmuş siyah erik
  • 150 gr ceviz içi
  • 1 su bardağı şeker (bende beyaz kalmadığı için esmer şeker kullandım)
  • 4 yumurta
  • yaklaşık 300 gr un
  • 2 çay kaşığı kabartma tozu
  • 2 çay kaşığı vanilya esansı
  • 2 çay kaşığı tarçın
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı + kalıbı yaplamak için az bir miktarda
  • 3/2 su bardağı sıvıyağ (ben kanola yağı kullandım)
  • 2 su bardağı yoğurt
TARİF:
Fırınınızı 180 derecede ısıtın. 28x10 cm'lik bir kek kalıbını yağlayıp kenara ayırın.
Ceviz içlerini tavada düşük ateşte kavurun, ateşten almadan tereyağını ve 1 tatlı kaşığı şekeri ilave edip bütün cevizlere bulanana kadar karıştırın. Altını kapatıp bir kenarda bekletin.
Büyük boy bir karıştırma kabında unu, tuzu, kavartma tozunu, tarçını elekten geçirerek karıştırın.
Bir diğer karıştırma kabında yumurtaları ve şekeri tel çırpıcıyla (düşük ayarda mikser de kullanabilirsiniz) karıştırın. Sıvı yağı, vanilya özütünü, yoğurdu ekleyin ve bütün malzemeler biraraya gelene kadar tekrar karıştırın.
Kuru malzemelerin olduğu kabın ortasına açtığınız boşluğa ıslak malzemeleri azar azar ekleyin ve un parçaları kaybolana kadar spatula yardımıyla karıştırın. Tavadaki cevizlerin altını yakıp balı ilave edin ve yaklaşık 1-2 dk ateşin üstünde karıştırın.
Karamelize cevizi ve doğradığınız kuru erikleri hamur karışımına ilave edip son bir kez karıştırın va kalıba dökün. Hamurun içindeki hava kabarcıklarını çıkarmak için kalıbı tezgaha bikaç kez vurun.
180 derece fırında 1 saat boyunca (ya da kürdan metodunu kullarak) pişirin.
Keki fırından alıp oda sıcaklığına gelmesini bekleyin :) Afiyet olsun...